Ingrediënten 600 g bloem 250 g amandelspijs 2 theelepels bakpoeder 50 g gehakte
noten 300 g bruine basterdsuiker amandelen zonder vlies 3 eetlepels speculaaskruiden
1 ei zout 50 g poedersuiker 300 g boter of margarine, hard 2 groene Franse
vruchtjes 1/2 dl melk watten
De koek
De hier gebruikte hoeveelheden zijn bedoeld voor een Abraham van zo'n 40 cm
hoog. De
bloem zeven met het bakpoeder, de bruine basterdsuiker, de speculaaskruiden,
en wat zout. De boter met 2 messen door de bloem kleinsnijden, en de melk
toevoegen. Alles omscheppen en met een koele hand tot een soepel deeg kneden.
Het deeg een nacht op een koele plaats laten rusten.
Op boterhampapier de vorm van de Abraham, 2 handjes en 2 voetjes tekenen en
uitknippen. De helft van het deeg uitrollen tot een lap, iets groter dan de
Abraham. De lap op een ingevet vel boterhampapier schuiven. De mal voor de
Abraham op het deeg leggen en uitsnijden. De restjes deeg weghalen en bewaren.
De amandelspijs over het deeg uitstrijken en rondom een rand van 1 cm vrijhouden.
De gehakte noten over de spijs verdelen. De andere helft van het deeg eveneens
uitrollen, op een stuk papier schuiven en een tweede Abraham uitsnijden. Deze
op de spijs/notenlaag leggen en de vrijgehouden deegrand goed aandrukken.
De pop langs de 'hals' en middenvoor met amandelen versieren. Ook een amandel
voor de neus indrukken. Het ei loskloppen en de pop hiermee bestrijken.
De koek met het papier op het bakblik schuiven en in het midden van een hete
oven - 200 °C - in 35 minuten gaar en bruin bakken. De rest van het deeg
tot een dunne lap uitrollen en hieruit de handjes en voetjes snijden. De deegvormpjes
met wat ei bestrijken en op de pop leggen. De koek nu nog 15-20 minuten verder
bakken. De Abraham daarna op een rooster schuiven en laten afkoelen. De versiering
Voor het versieren de poedersuiker met ½ eetlepel koud water tot een dik
glazuur roeren. De koek hiermee versieren: een lijntje bij de benen, de 2
armpjes bedekken, een taillelijn, lijntjes voor het gezicht, de bovenkant
van het hoofd helemaal wit glazuren. Voor de ogen de Franse vruchtjes d.m.v.
wat glazuur vastplakken. Van watten een mooie baard knippen en deze eveneens
met glazuur vastplakken.
Eet smakelijk en denk aan de lijn ;-)
Als u het recept incl afbeelding wilt downloaden klik
hier
Hier een algemeen recept voor brooddeeg poppetjes.
BROODDEEG
Het deeg maak je van bloem, water en zout.
Na het boetseren kan je het bakken in de oven, waarna het geverfd (en gelakt) kan worden.
Hierna volgt eerst een algemene werkwijze en een aantal handige tips.
Brooddeegrecept:
3 kopjes witte bloem
1 kopje zout
1 kopje koud water
Neem een ruime deegkom. Meng de bloem goed met het zout ( het liefst met een mixer).
Hoe fijner het gebruikte zout is, hoe fijner het deeg wordt.
Voeg er het water bij en maak er een mooie, gladde massa van. Als 1 kopje water te weinig blijkt te zijn,
kun je er gerust wat extra water bij doen, beetje voor beetje.
Het deeg mag zeker niet te zacht zijn.
Benodigde materialen:
Bakpapier
Dit gebruik je als ondergrond voor je werkstuk en kan met het bakken mee in de oven. Deeg wat je als
ondersteuning gebruikt kan je ook in bakpapier wikkelen en na het bakken verwijderen.
Deegrol:
Deze gebruik je om lapjes te rollen.
Aardappelmesje of boetseerspatel:
Om het deeg te snijden en om als spatel te gebruiken.
Kwastje:
Dit is om de verschillende onderdelen met water aan elkaar te plakken.
Knoflookpersje:
Dit is om mooie sliertjes te maken, bijv. haar.
Paperclip:
Hiermee kan je ophanghaakjes maken.
Cocktailprikker:
Een handig hulpje voor de kleine hoekjes en gaten.
Het Bakken. Je kan het werkstuk samen met het bakpapier op de bakplaat in het midden van de oven plaatsen.
Zet de oven op 150 C. Niet Voorverwarmen!
Houd gemiddeld een baktijd van 1 1/2 uur aan. Afhankelijk van het gebruikte water en de dikte van jouw werkstuk
kan de baktijd iets afwijken. Laat het in de afgesloten oven afkoelen. Na het afkoelen moet het werkstuk keihard
zijn.
Knijp er maar flink in, maar alleen als het goed is afgekoeld!
De Afwerking. Om je werkstuk te verven kan je water- of plakkaatverf gebruiken. Kunststof kwasten nr. 1, 2, 3 of
4 zijn het prettigst om mee te werken. Als de verf goed droog is kan je het werkstuk aflakken met hobbylak,
bootlak, celluloselak of hoogglanslak. Gebruik een zachte kwast, liefst nr. 8 of 10. Lak het geheel minimaal 2
keer.
Zorg dat je goed in alle hoekjes en gaatjes komt, want zodra er vocht in je werkstuk komt is het snel
gedaan.
Enkele Tips. Doe tussentijds het deeg in plastic. Dit is om uitdrogen te voorkomen; brooddeeg blijft 1 dag goed.
In een heteluchtoven een iets kortere baktijd en een iets lagere temperatuur kiezen.
Neem maximaal 3 kleuren per werkstuk; accentueer met wit en zwart.
Begin eerst met de grotere vlakken te kleuren; als die droog zijn kan je het fijnere werk aanbrengen.
Werktekening van de
Abraham
Als u het brooddeeg recept incl afbeelding wilt downloaden klik
hier
Het is ook leuk om een taart te bestellen en dan een oude foto van Abraham of Sarah er op te laten maken en een
foto van hoe Abraham of Sarah er nu uit ziet.
TIP!